• Ogólne

    Dookoła bielikowego gniazda

    Bielik na północy i zachodzie kraju oraz na Lubelszczyźnie jest bardzo nielicznym, miejscami nielicznym gatunkiem lęgowym. W środkowej części kraju jest skrajnie nieliczny. Najwyższe jego zagęszczenia osiągają 4 pary na 100 kilometrów kwadratowych. Znajdują się one na Pomorzu Zachodnim i Mazurach. Populacja bielika w Polsce osiągnęła 1000 -1400 par lęgowych. Optymalnym środowiskiem bielika są zbiorniki wodne położone wśród najczęściej sosnowych lasów. Wszelkiego rodzaju zbiorniki wodne są miejscem zdobywania pokarmu. Lasy, niekoniecznie już tak wielkie jak dawniej, są miejscem zakładania gniazda. Obecnie bielikowi coraz częściej wystarczają do założenia gniazda niewielkie kępy drzew, a sporadycznie nawet pojedyncze drzewa. Bieliki zajmują na stałe rewir lęgowy. Para ptaków pilnuje jedynie najbliższego terenu wokół gniazda.…

  • Ogólne

    Ostrzyż łomignat

    Jest naszym największym, spośród lęgowych, ptakiem szponiastym. Z rozmiarów najmocniej do mnie przemawia jego rozpiętość skrzydeł która mieści się w granicach 2,25 -2,5 metra. Gdy rozłożę szeroko ręce, to i tak wiele mi do niego brakuje. Czasami dziwię się miłośnikom przyrody, którzy zdają się nieraz pokpiwać z ptaka, który znalazł się w naszym godle. Wszak sam Taczanowski o bieliku w „Ptakach krajowych” napisał: „W drapieżności i odwadze wyrównywa orłowi przedniemu, lecz obyczaje ma pod pewnemi względami odmienne.*” No cóż, czkawką odbija się bielikowi jego apetyt na padlinę… Zamieszkuje rozległe starodrzewia w pobliżu dużych, rozległych wód. Gniazdo bielik buduje w koronie starych, wysokich drzew (zwykle są nimi sosna albo buk), na wysokości 18 -20…

  • Ogólne

    Piorun z jasnego nieba

    Tak trochę przez przypadek wróciłem do jednej z lektur swojej młodości. „Księgę Puszczy” Tytusa Karpowicza czytałem tak dawno, że kompletnie nie pamiętam o co w niej chodzi. Pierwszy rozdział ma tytuł „Piorun z jasnego nieba” – myślę, że chętnie poznacie go sami:  „Był początek wiosny. Któregoś ciepłego popołudnia rodzinne stado Krzepkiej i Siwej (1) – dwóch samic słynnego odyńca Leśne Widmo – spoczywało na zalesionych błotach Kiemieliskiej Puszczy. Bagna te miejscami pokrywał młody puszysty mech. Gdzieniegdzie zieleniły się świeżutkie jagodniki. Tam i ówdzie połyskiwały oka czarnych topielisk. Na cienkich nitkach czerwieniły się zeszłoroczne jagody żurawin. Wokół sterczały karłowe sosenki i brzózki. Nierzadko świerk wypryskał w niebo piękną piramidą. W powietrzu…

  • Ogólne

    <font size=5 color=orange>Magazyn Przyrodniczy "Salamandra": "Morski orzeł"

    Jak już wspomniałem Adę Bogdanowską poznałem, na Betonce w Słońsku, w nieco ciekawy sposób. Pomyłki autorowi plamki zdarzają się jednak dość często. Im pomyłka większa, tym dłużej ją później sobie wspominam. Ada, o tym jeszcze nie powiedziałem nic, jest redaktor naczelną „Magazynu Przyrodniczego Salamandra„. Jako, że w „brawurowy” sposób wygrałem w konkursie, na Zlocie, kilka egzemplarzy tego periodyku, to mogę skusić się na kilka słów zachęty dla Was. „Salamandra” jest wartym zareklamowania magazynem: interesujące artykuły, ciekawostki, piękne zdjęcia, znakomity papier, przystępna cena, sprawiają, że namawiam Was do jej nabycia. Minusem jest niski nakład, przez co nie kupimy jej w kiosku z gazetami. „Salamandra” też zbyt rzadko ukazuje się. Dwa numery…

  • Ogólne

    Bielik – Heliaeetus albicilla

    Następnym Ptakiem Roku został nasz znak z godła, czyli bielik. Pomyślałem, że najlepiej zostanie ukazany notką z Komitetu Ochrony Orłów. W tym celu zadzwoniłem nawet do prezesa tej, jakże pożytecznej organizacji. Myślę, że solidna dawka wiedzy o bieliku zadowoli wiele osób: Bielik to nasz największy lęgowy ptak drapieżny. Dorosłe samice, które są nieco większe od samców, mogą osiągać masę ok. 6 kg i rozpiętość skrzydeł ok. 2,5 m. Sylwetka w locie charakteryzuje się długimi i szerokimi skrzydłami, krótkim ogonem i wysuniętą do przodu głową z potężnym dziobem. Dorosłe ptaki ( 6 letnie i starsze) są brązowe, często nieco jaśniejsze z wierzchu, mają jasną głowę i szyję, śnieżnobiały ogon, żółty dziób…

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij