Ogólne

Lekkość lotu samotnika

W mojej okolicy samotnik występuje. Wiem o tym bo czasami go widuję na spacerach z Fredem. Nie szukam go jednak, bo pewnie ma ważniejsze sprawy niż umykanie przede mną.

Myślę, że można go porównać z sowami czy sokołami. Tak jak tamte nie buduje gniazd, ale zajmuje nieczynne gniazda innych ptaków. Nazwę swoją zawdzięczają sporej niechęci do osobników swojego gatunku. Pisklęta nie cieszą się widokiem obojga swoich rodziców gdyż samica je zostawia gdy mają zaledwie trzy tygodnie życia.

Zanim powiem o obecnym status quo samotnika muszę jeszcze zacytować zdanie z Ptaków krajowych Władysława Taczanowskiego o lekkości lotu tego ptaka: „Lot jego podobny do jaskółczego, lekki, szybki, z silnem rzucaniem się i przechylaniem się na boki; tak samo jak białorzytka lecąc błyska białością ogona, silnie odbijającą się od ciemnego koloru płaszcza i spodu skrzydeł, pomimo że naprawdę mało ma białego na tyle ciała.” Muszę przyznać, że ten opis pasuje według mnie jak ulał.

Samotnik jest nielicznym gatunkiem lęgowym w Polsce. Jego populację szacuje się na 12-22 tysiące par lęgowych. Występowanie tego ptaka związane jest z podmokłymi lasami (olsami i łęgami). Jak można się domyśleć wielkim sprzymierzeńcem samotnika jest bóbr, który przysparza mu odpowiednich biotopów.

Źródło: „Trendy liczebności ptaków w Polsce”. GIOŚ. Warszawa 2018 r.

Samotnik, fot. Cezary Korkosz www.cezarykorkosz.pl

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij