Ogólne

Przypadki nurogęsia

 

„22 czerwca 1952 r. zdarzył się następujący przypadek: – pisał, zapewne zbulwersowany, w „Ptakach ziem polskich” profesor Jan Sokołowski – samica wyprowadziła gromadkę piskląt na Wartę w Puszczykówku pod Poznaniem. Młode wylęgły się w starym dębie pod Rogalinem w jedynym miejscu, jakim do niedawna gnieździły się tracze nurogęsi w woj. poznańskim. Można by sądzić, że te ciekawe ptaki wzbudza zainteresowanie i opiekę ze strony wycieczkowiczów, zwłaszcza że ten odcinek rzeki znajduje się w granicach Wielkopolskiego Parku Narodowego. Tymczasem gdy kajakowcy dostrzegli starego tracza z pisklętami, natychmiast rozpoczęli polowanie i tak długo ścigali ptaki i bili wiosłami, aż po dwóch dniach z 6 piskląt nie zostało ani jedno. Widzowie stojący na brzegu, nie tylko że nie potępiali tego bezprzykładnego barbarzyństwa, lecz zachęcali kajakowców do pościgu, pokazując im miejsca, w których pisklęta ukryły się wśród tataraku.”
Nurogęś jest dość dużym gatunkiem wodnego ptaka, który osiąga następujące wymiary: długość ciała od 62 do 71 centymetrów, rozpiętość skrzydeł pd 83 do 96 cm, waga od 1,1 do 2 kilogramów.
Ptak ten odbywa 1 lęg w roku. Od kwietnia do maja składa od 7 do 13 jaj. Po około 30 dniach inkubacji wykluwają się pisklęta. Gniazdo umieszcza najczęściej w dziupli położonej nawet na kilkunastometrowej wysokości, czasem w norze, wykrocie, budce lęgowej lub szczelinie skalnej. Zdarzają się przypadki składania jaj do jednego gniazda przez kilka samic.
Przeloty wiosenne odbywa w marcu i kwietniu, a jesienne od października do grudnia. Nurogęś coraz częściej występuje w Polsce cały rok.
Nurogęś zamieszkuje tereny lesiste, w tym górzyste z czystymi wodami stojącymi i bieżącymi a także wybrzeża Bałtyku.
Żywi się drobnymi zwierzętami wodnymi, szczególnie rybami, które łowi nurkując na głębokość do 4 m.
Najliczniej w Polsce gnieździ się na Mazurach i Pomorzu. Pomimo wzrostu populacji w ostatnich latach jest w dalszym ciągu bardzo nielicznym gatunkiem lęgowym. Jego liczebność oscyluje w granicach 1 500 – 2 000 par lęgowych. Liczniej spotykany jest w czasie wędrówek i na zimowiskach na większych rzekach i jeziorach, nad Bałtykiem rzadszy. Chroniony.
Nurogęś najłatwiej jest zobaczyć zimą na wodzie, gdzie często i długo nurkuje. Fruwa szybko, w linii prostej z wyciągniętą szyją. Poza sezonem lęgowym żyje przeważnie w stadach liczących czasami setki osobników.
Wspomniana ochrona gatunkowa nie chroniła jednak te ciekawe ptaki przed… biologami. W innym miejscu Jan Sokołowski pisze: „W Poznańskiem stanowisko w Rogalinie nad Wartą nie istnieje, odkąd w roku 1960 dziuple starych dębów zaplombowano cementem celem konserwacji tych zabytków przyrody.”
Jak widać ordnung muss sein w Wielkopolsce brano zbyt serio.

 

Nurogęsie, fot. Cezary Korkosz   www.cezarykorkosz.pl 

2 komentarze

    • Marek Pióro

      Marek Pióro

      Pani Aniu, no pewnie, że teraz nie jest tak źle 🙂 Ja u siebie w Obrzycku jesienią i zimą widzę je na Warcie codziennie. Mało tego, swego czasu wypatrzyłem samicę wodzącą kilka piskląt. Ten post miał jedynie za zadanie pokazanie jak w ciągu 60 lat zmieniło się u nas podejście do ptaków. Na szczęście pozytywnie! 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this:

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij