Ogólne

Perkusista z pobliskiego lasu

Z pewnością ma spore zadatki na… muzyka! „Nieraz słyszałem niezwykle głośne stukanie w lesie, – pisał o nim Jan Sokołowski w „Ptakach ziem polskich” – zupełnie jak gdyby bicie w bęben, a sprawcy tego głosu nie było widać i dopiero po chwili spostrzegłem, że w skrzynce siedzi dzięcioł i stuka od wewnątrz. Z pasją do kucia łączy się zamiłowanie do bębnienia; na wiosnę bębni dzięcioł duży częściej niż inne gatunki. Możliwe, że niszczenie skrzynek spowodowane jest „muzykalnością” ptaka, gdyż wiadomo, że ma on duży spryt w wyszukiwaniu przedmiotów instrumentalnych. Niejednokrotnie obserwowano jak dzięcioły bębniły na blaszanych rynnach lub na blaszanym kogucie przymocowanym do wierzchołka wieży”.
Dzięcioł duży jest średniej wielkości gatunkiem ptaka. Długość jego ciała wynosi 23 centymetry, rozpiętość skrzydeł oscyluje w granicach 40-43 centymetry, a waga wynosi 78 -87 gramów.
Odbywa jeden lęg w roku. Zwykle na początku maja samica składa od 5 do 7 jaj. Po 12-13 dniach inkubacji pojawiają się pisklęta. Gnieździ się w świeżo wykutej dziupli w zdrowych, twardych sosnach lub dębach. W zależności od grubości pnia od 2 do 15 m nad ziemią. Wykucie dziupli z eliptycznym otworem wlotowym o średnicy 4,5 -5,5 cm i głębokości około 23 centymetrów zajmuje mu 2 -3 tygodnie pracy. Częstotliwość uderzeń dzioba w pień może dochodzić do 18 na sekundę. Gniazduje pojedynczymi parami.
Dzięcioł duży jest gatunkiem osiadłym.
Ptak zamieszkuje lasy wszelkiego typu, a nawet parki, aleje i stare ogrody z dużą domieszką sosny.
W jego menu znajdują się owady, które wydobywa z drewna, jesienią i zimą zjada sporo nasion, głównie leszczyny i drzew iglastych (kuźnie). Jedna para zajmuje 40 -60 ha rewiru.
Jest licznym gatunkiem lęgowym, a zarazem najczęściej spotykanym dzięciołem w Polsce występującym średnio licznie w całym kraju. Jego populacja oscyluje w granicach 620 000 – 910 000 par lęgowych Chroniony.
Dzięcioła dużego dość często widzimy go jak wspina się po pniach drzew, czasami zawisa na szyszkach. Furkot jego skrzydeł niesie się dość daleko. Lata na niezbyt dużej wysokości lotem falistym. Poza sezonem lęgowym żyje samotnie.

 28xY3fmETsgO2K64nPmcv3J26YvV2qwBNrqtb14v1

Dzięcioł duży, rys. Justyna Kierat www.facebook.com/podkresska

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij