Ogólne

Czarny przewodnik do Afryki

Nadszedł okres odlotu Ptaków Roku 2017 w Rzeczpospolitej Ptasiej, bocianów czarnych. W odwrotności do swoich białych krewnych, którzy opuszczają nasz kraj w dużych stadach, nasz bohater odlatuje pojedynczo ewentualnie w niewielkich grupach. Początkowo będzie starał się trzymać dolin większych rzek, później pokona Bosfor i Izrael. Dalej nie pozostanie mu nic innego jak trzymać się Nilu. Zachodnioeuropejska populacja skieruje się na Gibraltar, a azjatycka przezimuje sobie w cieplutkich Indiach. Młode osobniki nie udadzą się od zaraz tropem swoich rodziców. Rozlecą się po różnych stronach Europy robiąc tu i ówdzie małe sensacje ornitologiczne.

Czasami pojedyncze bociany czarne dołączają do stad bocianów białych. Lud interpretował to w sposób dwojaki. Jedni obserwatorzy byli przekonani, że stado takiego osobnika zaraz odpędzi. Według innych domorosłych ornitologów czarny osobnik był przewodnikiem stada białych bocianów do Afryki.
Czasy gdy zobaczyć bociana czarnego było bardzo trudno poszły na szczęście w siną dal. Kiedyś mieszkaniec błotnistych terenów, często otoczonych wodą o trudną do sforsowania roślinnością. Dziś jest łatwiej je wypatrzeć. Czasami gnieżdżą się nawet w niewielkich lasach. Taki fakt świadczy nie tylko o wzroście populacji, ale też o przełamaniu lęku wobec człowieka.
 
 33333www
 
Bocian czarny, fot. Cezary Korkosz   www.cezarykorkosz.pl 

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij