Ogólne

Dudek – wiosna 2017

Właściwie tym wpisem powinienem rozpocząć Wiosnę Dudka na blogu. Jednak bardzo chciałem Wam powiedzieć jak niezwykłym ptakiem jest dudek, to rozpocząłem od „Znać dudka z czubka„.

*          *          *

Długość ciała dudka wynosi 28 -29 centymetrów,, rozpiętość skrzydeł 46 centymetrów, a waga oscyluje w granicach od 50 do 80 gram. Wielkością porównywalny jest do znanego dobrze nam kosa.

Ptaki te odbywają 1 lęg w roku. W maju samica od 4 do 9 jaj. Pisklęta wykluwają się po 15 dniach inkubacji. Gniazdo najczęściej zakłada w dziuplach – szczególnie chętnie w głowiastej wierzbie, a także pod korzeniami, w szczelinach budynków. Pary gniazdują oddzielnie.

Jest u nas gatunkiem lęgowym. Przylatuje do Polski w kwietniu, a odlatuje we wrześniu i październiku.

Dudek najchętniej zasiedla skraje starych drzewostanów, aleje zwłaszcza wierzb, rosnące w pobliżu pastwisk, łąk i pól, rozległe śródleśne polany i zręby. Można też go spotkać w większych parkach na skrajach miast.

Pokarm stanowią przede wszystkim większe owady a nawet małe bezkręgowce.

Dudek w Polsce jest gatunkiem nielicznym. Jego populację szacuje się od 22 000 do 35 000 par lęgowych. Jego liczebność ma tendencję wzrastającą.

Zachowania: młode niepokojone wystrzykują w kierunku zagrożenia z gruczołu kuprowego ciemnobrązowy płyn o nieprzyjemnej, piżmowej woni. Ptak chodzi po ziemi i lata nisko nad nią. Jego lot przypomina nieco lot nietoperza. Trzyma stosunkowo duży dystans wobec człowieka.

***

W Polsce symbol głupoty, podczas gdy w innych kulturach jego znaczenie było bardziej wzniosłe. U Klaudiusza Eliana, czy Fizjologa jest wzorem miłości do starych i zniedołężniałych rodziców: „Jego potomstwo, gdy spostrzeże, że rodzice się zestarzeli, wyskubuje im stare skrzydła, liże ich oczy, grzeje rodziców pod swoimi skrzydłami i wysiaduje, aż w końcu stają się młodzi. Mówi też swoim rodzicom: >Wysiadywaliście nas, utrudziliście się, pracując i wychowując nas, dlatego i my czynimy wobec was to samo*.<„

W „Ptakach krajowych” Władysława Taczanowskiego znajduje się bardzo skromny, ale moim zdaniem znakomity opis urody dudka: „Przy skromności ubarwienia jest jednym z najozdobniejszych ptaków krajowych z powodu sutego czuba, którego ciągle rozwija i składa.

 DvVLAWBQ3KBDTfdHiWFqYAXYNx1ekK5XZfJVt1EC

Dudek, fot. Szczepan Klejbuk   Szczepan Klejbuk – Fotografia przyrodniczaszczepanklejbuk.fotoprzyroda.pl

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij