Ogólne

Ciemne chmury nad świergotkiem polnym

Świergotek polny jest jednym z najszybciej znikających gatunków lęgowych w naszym kraju. Jeśli do tego dodamy, że jest nieliczny, a jego występowanie ma charakter plamowy, to zauważymy, że nad tym subtelnie wybarwionym ptaszkiem zebrały się ciemne chmury.

Ptak ten w dużym stopniu jest mieszkańcem krajobrazu rolniczego. Preferuje miejsca niezbyt przez rolników lubiane: ugory, odłogi czy też murawy napiaskowe. Poza tym zamieszkuje też żwirownie, piaskownie, a nawet hałdy przemysłowe, kopalnie węgla brunatnego, obrzeża lotnisk i… poligony wojskowe! W dolinach rzek, jak i nad morzem, zasiedla chętnie wydmy, a w lasach zręby i pożarzyska.

Świergotek polny jest ptakiem terytorialnym Potrafi, jak go temperament poniesie, porwać się nawet na o wiele razy większego od siebie myszołowa. Jeśli na jego terytorium wedrze się inna para, która nie ma zamiaru posłuchać wezwań niegościnnych gospodarzy do opuszczenia miejsca, to dochodzi do konfrontacji. Zwykle para świergotków polnych występuje w sporym oddaleniu od innych par własnego gatunku. Jedynie zasami tworzą luźne skupienia, nie liczniejsze niż 3 pary.

Gniazdem świergotka polnego jest płytki dołek wygrzebany przede wszystkim przez samicę. Znajduje się on przede wszystkim w dobrze nasłonecznionym, otwartym miejscu. Ukryty jest zwykle kępką trawy, lub inną kępowo rosnącą roślinnością. Wyścielone jest przede wszystkim częściami roślin.

Samica składa zwykle od 4 do 5 jaj. Wysiadywanie ich trwa około 13 dni i robi to przede wszystkim również ona. Pisklęta opuszczają gniazdo w wieku dwóch tygodni. Po uzyskaniu lontości stają się samodzielne pod względem zdobywania pokarmu, niemniej jeszcze przez miesiąc znajdują się pod opieką rodziców. W przypadku utraty lęgi są powtarzane. Około 40% par świergotków przystępuje do wtórnego lęgu.

Jakkolwiek świergotki polne są monogamiczne, to poligamia nie jest zupełnie obcym zjawiskiem.

Mocno bazowałem na: Grzybek J., Dombrowski., 2015 Świergotek polny, Anthus campestris, W. Chylarecki P., Sikora A., Cenian Z., Chodkiewicz T (red.), Monitoring Ptaków Lęgowych. Poradnik metodyczny. Wydanie 2. GIOŚ, Warszawa, s. 575 -578.

i8ZWTZYqasQbVDzDsT645yYmjMCMMiG7SUardOX3

Świergotek polny, fot. Jacek Zięba   www.obrazynatury.art.pl 

Leave a Reply

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij