Ogólne

Lokatorka dzięcioła dużego

Na niezłą zołzę z punktu widzenia człowieka musi uchodzić samica sóweczki. Po zniesieniu ostatniego, ewentualnie przedostatniego, jaja twardo je inkubuje. Trzeba jej przyznać, że cztery tygodnie ma naprawdę wykreślone z żywota. Musi przy tym inkubowaniu być naładowana wybitnie agresywną energią, skoro jej partner, ograniczający się do tej pory do zdobywania pokarmu, nie śmie zbliżyć się do dziupli na odległość 30 mniejszą niż metrów. Nawet wtedy, gdy dostarcza swojej partnerce pysznego gryzonia, albo sikorę.

Sytuacji u pary sóweczek nie zmienia nawet fakt, gdy wraz potrafiącymi już latać pisklętami, opuszcza dziuplę. Samiec ma kontakt ze swoim potomstwem dopiero wtedy, gdy jego partnerka, mając już dość swojej uroczej rodzinki, odlatuje sobie w siną dal. Ostatnie nauki przed usamodzielnieniem się młode sóweczki pobierają od swojego rodzica…

Sóweczka w Polsce rozmieszczona jest nierówno. Miejscami jest nieliczna, bardzo nieliczna, jak też występuje plamowo. Główne miejsca jej występowania to Karpaty, Sudety, ich przedgórza, Bory Dolnośląskie i Puszcza Białowieska. Gdzie indziej jest rozproszona lub też nie występuje wcale. Największe zagęszczenia (5 -7 par na 10 kilometrów kwadratowych) osiąga w Puszczy Białowieskiej oraz w Górach Stołowych.

Sóweczka w północno-wschodniej Polsce preferuje mozaikę lasów mieszanych i bagiennych z borami świerkowymi. Dobrze też się czuje w pojedynczych, z wymienionych, biotopach. W występujących w południowo-zachodniej Polsce Borach Dolnośląskich wybiera, zapewne nie mając większego wyboru, bory sosnowe z domieszką świerka.

Na swoim terytorium ma do dyspozycji kilka dziupli. Jedna z nich stanowi jej sypialnię, inne spiżarnie, a inna miejsce lęgowe. Chętnie widzi w swoim terytorium podmokłe, takie jak strumienie, rowy, torfowiska czy lasy bagienne, oraz młodniki. Unika natomiast miejsc otwartych i przerzedzonych.

Samce sóweczki przejawiają zachowania terytorialne. W dobrych warunkach sąsiadujące stanowiska lęgowe są oddalone od siebie o 1 kilometr. Rzadko kiedy są krótsze niż 600 metrów. Sóweczka w pobliżu dziupli lęgowej jest agresywna nie tylko wobec przedstawicieli swojego gatunku, le także wobec potencjalnych drapieżników. Terytorium jej obejmuje od 1,5 do 2,5 kilometra kwadratowego. Jego powierzchnia w dużym stopniu uzależniona jest od dostępności pokarmu.

Najczęstszymi miejscami lęgów sóweczek są dziuple wykute przez dzięcioła dużego. Rzadziej zajmuje dziuple po dzięciole trójpalczastym, jak i specjalne budki lęgowe. Choć znane są dziuple wykorzystywane non stop przez kilkanaście lat, to zwykle służą one sóweczce nie dłużej niż dwa lata. Czasami, po kilkuletniej nieobecności, sowy te wracają do miejsc używanych prędzej. Bywa, że dziuple wykute w tym samym drzewie wykorzystywane są naprzemiennie.

Samica sóweczki najczęściej składa 4 -5 jaj…

PS. Relacje pomiędzy deweloperem (dzięciołem dużym) a najemcą (sóweczką) ptasiego M-4 bywają ostre jak papryka chili. Ale ten temat pozwolę sobie zostawić na później.

Mocno bazowałem na: Mikusek R., 2015 Sóweczka Glaucidium passerinum, W. Chylarecki P., Sikora A., Cenian Z., Chodkiewicz T (red.), Monitoring Ptaków Lęgowych. Poradnik metodyczny. Wydanie 2. GIOŚ, Warszawa, s. 449 -454.

 

„Sóweczka”, fot. Cezary Korkosz   www.cezarykorkosz.pl

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij