Ogólne

U podnóża orlego gniazda

W 2003 roku na obserwowanych 17 parach orłów przednich w Karpatach, aż 10 par współtworzyły nie w pełni dojrzałe osobniki. Taki stan rzeczy sugeruje dość wysoką, wskutek działalności człowieka, śmiertelność osobników w pełni dorosłych…

Orzeł przedni w Polsce jest skrajnie nielicznym gatunkiem lęgowym. Szacuje się go zaledwie na około 30 par, z których około 85% żyje w Karpatach.

Orzeł przedni najchętniej zajmuje lasy jodłowe i jodłowo-bukowe rosnące w pobliżu łąk i pastwisk służących mu za tereny łowiskowe. W wyższych partiach gór chętnie zajmuje półki skalne. Pokarmu poszukuje wówczas w turniach, halach. W razie potrzeby penetruje też podgórza. Preferuje miejsca odległe od ludzkich siedzib.

Jest terytorialny. Czynne gniazda są oddalone od siebie o 5,2 -17 kilometrów. Terytoria orła przedniego liczą od 100 do 170 kilometrów kwadratowych. Ptaki zwykły się oddalać od gniazda na odległość do 10 kilometrów. W sezonie lęgowym główne terytorium ogranicza się do 50 -80 kilometrów lęgowych. Orły przednie szczególnie szybko przeganiają ze swojego rewiru inne osobniki własnego gatunku.

Na 69 znanych w Karpatach gniazd orła przedniego aż 63 znajdowały się na jodłach. Umieszczone zwykle są w partiach podszczytowych, często z dobrym widokiem na okolicę. Budowane one są zwykle przy pniu, 6 -7 metrów od wierzchołka jodły. W rewirze para ma jedno lub kilka gniazd wykorzystywanych na zmianę.

Orzeł przedni jest gatunkiem osiadłym. Nawet zimą koczuje w pobliżu swojego gniazda. Godne kilku słów są widowiskowe gody orła. „Para najpierw szybuje nad lasem, wzbijając się do góry, by następnie złożyć skrzydła i pikować w dół, a za moment ponownie wzlecieć w górę. Czynność tę powtarza wiele razy, rysując w powietrzu linię falistą w kształcie sinusoidy. Czasami samiec w obecności samicy upuszcza niesioną w szponach ofiarę, po czym pikuje i chwyta ją ponownie.*”

Samica orła przedniego składa najczęściej 2 jaja, które to przede wszystkim ona wysiaduje, przez około 45 dni. W tym czasie karmiona jest przez swojego partnera. Podobnie jak u obu orlików w gnieździe orła przedniego dochodzi do przykrego z naszego punktu widzenia zjawiska kainizmu. Pisklęciem więcej zajmuje się samica, podczas gdy samiec w dalszym ciągu zajmuje się w zdobywaniem pokarmu. Młody orzeł przebywa w gnieździe do 10 -12 tygodnia życia. Do końca jesieni znajduje się pod opieką w terytorium rodziców.

Gniazdo orła osiąga dwa metry średnicy i półtora metra wysokości. Umieszczone jest przy pniu na wysokości około 25 metrów nad ziemią. Najczęściej znajduje się ono pod szczytem drzew. Podobnie jak gniazda orlików „zdobione” jest zielonymi gałązkami drzew. Zbudowane jest z suchych gałęzi. Ciekawie wygląda podnóże orlego gniazda. Walają się na nim kości ofiar: kun, kotów, zajęcy, a nawet i młodych saren…

Strasznie mocno bazowałem (i cytat* pobrałem) na: Stój M., 2015 Orzeł przedni Aquila chrysaetos, W. Chylarecki P., Sikora A., Cenian Z., Chodkiewicz T (red.), Monitoring Ptaków Lęgowych. Poradnik metodyczny. Wydanie 2. GIOŚ, Warszawa, s. 404 -409.

 

30w8Ml3cmeZJq7GlmK63rHtyvST08v6XMTZIabQm

Orzeł przedni, fot. Marcin Lenart

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij