Ogólne

Płomykówka, głos

Nie ukrywam że gdy po raz pierwszy usłyszałem płomykówkę, to wpadłem w lekką konsternację. W pierwszej chwili pomyślałem, że jest to głos… rysia! Po sekundzie się jednak zreflektowałem, co robiłby ryś na otwartym polu położonym o dwa kilometry od Szamotuł? Po chwili medytacji doszedłem do wniosku, że pierwsze co zrobię po powrocie do domu, to odsłucham głosu płomykówki.

W domu okazało się, że intuicja mnie nie zawiodła. Zawiodła mnie natomiast nieco… literatura (Taczanowski, Sokołowski) mówiąca, że głos tej sowy przypomina chrapanie człowieka. No cóż, ja zdecydowanie inaczej chrapię. Naprawdę. Najciekawiej głos płomykówki ujął w „Ptakach Polski” doktor Kruszewicz: „Gama głosów płomykówki może wprawić w osłupienie kogoś, kto usłyszy je pierwszy raz i nie wie, że to odzywa się sowa, a nie kościelny demon.”

Przyznaję, że od kiedy znam „śpiew” tej sowy, to też uważam, że… jest kosmitą!

Najciekawszy opis frapującego głosu płomykówek, autorstwa Barbary Draus i Sławka Rubachy, znalazłem w „Metodach badań i ochrony sów„:

Samiec: terytorialny: gardłowy, zachrypnięty krzyk „shrrrreeeeeech” o długości od 1,4 -2,6 s. Przerwy między zawołaniami wynoszą 1 -20 s, co zależy od stopnia pobudzenia. Identyczne, ale pojedyncze głosy wydaje również podczas patrolowania terytorium i podczas starć z innymi samcami. Głos słyszalny jest z odległości do 500 m. Samce również „klaszczą” skrzydłami, co zdarza się jednak rzadko; godowy: Podczas prezentacji gniazda oraz przekazywania pokarmu samicy, wydaje również mruczące, przytłumione i skrzeczące dźwięki, które mają też związek z kopulacją.

Samica: odzywa się rzadko. W obecności samca wydaje donośny głos kontaktowy „aaahhhhg” jednak głosy te są wyższe i pozbawione przerw, co umożliwia rozróżnienie płci. Przed karmieniem piskląt samica wydaje trelujące „gakgakgak”.

Pisklęta: bardzo hałaśliwe. Starsze pisklęta odzywają się donośnym „kszyyyyy”.
 
Aktywność głosowa: największe nasilenie aktywności głosowej u samców przypada od 1/2 II do 1/2 VI. Jednak ze względu na możliwość wyprowadzenia kolejnych lęgów, okres ten może się przeciągnąć. Początek nawoływań przypada na 6 -8 tygodni przed złożeniem jaj. Ptaki odzywają się po całkowitym zapadnięciu zmroku przez całą noc. Poza sezonem lęgowym odzywają się tylko sporadycznie.
Miejsce śpiewu: samce odzywają się najczęściej w locie, ale również z dachów budynków oraz drzew. Czasami można usłyszeć ptaki nawołujące z wnętrza budynków.”
 
Na koniec tego tekstu nie pozostaje nic innego jak zaprosić Was do wysłuchania tego co ma nam do powiedzenia płomykówka. Naprawdę warto!
 
Tekst pochodzi z: Draus B., Rubacha S., 2005 Płomykówka Tyto alba, Mikusek R. (red.), Metody badań i ochrony sów. Wydanie 1. Fundacja Wspierania Inicjatyw Ekologicznych, Kraków, s. 79 -80.

Plomykowka20Tyto20alba_0039

Płomykówka, fot. Łukasz Łukasik   www.lukaszlukasik.pl

Leave a Reply

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij