Ogólne

Lęgi głuszca

Do walki o zachowanie dużych kuraków włączają się myśliwi. W miejscach występowania głuszców i cietrzewi zabijają lisy, borsuki, jenoty i norki, które stanowią wielkie zagrożenie dla samic wysiadujących jaja. Podejrzliwie przy tym przyglądają się ptakom szponiastym i krukowatym. Jestem przekonany, że dołączenie środka antykoncepcyjnego do szczepionek przeciw wściekliźnie w dużym stopniu mogłoby ograniczyć tą krwawą ochronę, która rzeczywiście jest jednak konieczna.

Gniazdem głuszca jest dołek o średnicy około 25 i głębokości 10 centymetrów z lekka wysłany trawą, liśćmi i mchem. Nie jest ono zbyt specjalnie dobrze  ukryte. Ważnym elementem ukrycia gniazda jest… wysiadująca jaja głuszka, którą trudno jest dostrzec nawet z dwóch metrów! Jest ono zazwyczaj umiejscowione o kilkaset metrów od tokowiska. Kurka opuszcza gniazdo do 2 razów dziennie, oraz gdy niepowołany intruz zbliży się do gniazda na odległość kilku metrów.

Samce głuszców, podobnie jak cietrzewi, są zwyczajnymi pasożytami jeśli chodzi o życie rodzinne. Wszystkie obowiązki związane z jajami, poza ich zapłodnieniem rzecz jasna do czego przejawiają nadzwyczajną ochotę i pisklętami spadają na samicę. Głuszka składa zwykle 6 -8 jaj, które sama inkubuje. Schodząc z jaj odchodzi najpierw kilkadziesiąt metrów, a dopiero wtedy odfruwa. Wysiadywanie jaj trwa zwykle około 25 -26 dni.

Pisklęta już następnego dnia po wykluciu, pod opieką głuszki, opuszczają gniazdo. Sześciodniowe potrafią już podfruwywać. Przez pierwszy miesiąc są bardzo wrażliwe na długotrwałe deszcze i chłody. Podobnie jak u cietrzewi szczególnie wrażliwe na aurę są młode kogutki, które mają wysokie zapotrzebowanie energetyczne.

Głuszce czasami krzyżują się z cietrzewiami. W wyniku takiej dziwnej miłości powstają skrzekoty, ptaki kosmici, którzy na tej planecie nikomu nie są potrzebni…

Kończąc cykl o głuszcach chciałbym powiedzieć jedno. Wypada życzyć aby wysiłki wszystkich osób zaangażowanych z zachowanie gatunku się powiodły. Ornitologom, leśnikom i… myśliwym również.

Mocno bazowałem na: Zawadzka D., Zawadzki J., Keller M., Żurek Z., Ciach M., 2015 Głuszec Tetrao urogallus, W. Chylarecki P., Sikora A., Cenian Z., Chodkiewicz T (red.), Monitoring Ptaków Lęgowych. Poradnik metodyczny. Wydanie 2. GIOŚ, Warszawa, s. 145 -153.

E0iY8bGlU9UtT1tcPzk74R20YJQgVedQBtniUMAV

Głuszka, fot. Marcin Lenart  

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij