Ogólne

Djabeł przybiera postać sowy

Dźwięk się jakiś ozwał,
Niby skarga ducha.
To w gałęziach skryty
Stary puchacz pucha

Autor nieznany, znalezione w „Przyroda w polskiej tradycji” Stefan i Olga Kłosiewicz

Liczebność puchacza szacowana w Polsce jest obecnie na co najmniej 270 -380 par lęgowych. Najgęściej występuje na Lubelszczyźnie (ponad 70 par) oraz na Bagnach Biebrzańskich i ziemi kłodzkiej (po około 25 par). Na Pomorzu szacuje się około 60 -70 par, a w Karpatach co najmniej 40. Jednak w tych ostatnich nasze największe sowy występują w większym rozproszeniu.

Puchacz cechuje się sporą umiejętnością do dostosowywania się w różnych biotopach. Równie chętnie zasiedla lasy nizinne jak też i górskie. Dobrze się czuje w lasach liściastych i mieszanych, jak też i w borach bagiennych. Warunkiem jego występowania są otwarte tereny takie jak duże zbiorniki wodne, rozległe łąki, torfowiska, czy halizny, na których będzie polował. W ostatnich czasach przychodzi mu coraz częściej polować nad pastwiskami, łąkami i polami. Potrafi też adaptować na swoje potrzeby nawet niewielkie lasy (w Kotlinie Biebrzańskiej mają co najmniej 5 hektarów) i niewielkie kamieniołomy położone w pobliżu ludzkich osiedli. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest większa baza żywnościowa, na którą składają się między innymi szczury.

Sowy te są silnie terytorialne. Agresję w stosunku do przedstawicieli własnego gatunku zawieszają jedynie puchacze górskie w trakcie przemieszczania się na położone niżej zimowiska. Decydującymi czynnikami przy wyborze odpowiedniego terytorium są: ustronność miejsca, baza pokarmowa i odpowiednie miejsce na gniazdo. Wielkość terytorium puchacza może zaskoczyć. W sezonie lęgowym sowa broni zwykle rewiru o powierzchni 1 -1,5 kilometra kwadratowego. Poza sezonem lęgowym zwiększa się ono nawet do 20 kilometrów kwadratowych. Gniazda sąsiadujących ze sobą puchaczy dzieli zwykle odległość nie mniejsza niż 2 kilometry. Do 5 kilometrów od gniazda oddalają się dorosłe ptaki na żerowiska.

Puchacz w swoim terytorium ma więcej niż jedno odpowiednich miejsc na lęgi. Używa ich zwykle na przemian. Jak na porządną sowę przystało nie buduje żadnych gniazd. Na nizinach gnieździ się w gniazdach ptaków szponiastych, bocianów czarnych i platformach gniazdowych montowanych specjalnie dla niego. Dostosowuje także na potrzeby lęgowe wieże obserwacyjne, wsporniki mostów, a nawet paśniki czy myśliwskie ambony. W górach wybiera również półki skalne, podnóża skał, jary i strome stoki.

Co bardziej niecierpliwe samice składają, zwykle 2 -3, jaja już w końcu lutego gdy pokrywa śnieżna liczy nawet kilkanaście centymetrów. Podobnie jak wśród wielu innych sów wysiadywaniem jaj zajmuje się samica, a samiec dostarczaniem pokarmu. Pisklęta opuszczają gniazdo na piechotę w piątym tygodniu życia. Umiejętność latania opanowują po siedmiu tygodniach. Samica, w miarę apetytu piskląt spędza z nimi coraz mniej czasu i dołącza do polującego samca. Zwykle na początku października dorosłe puchacze wypędzają potomstwo ze swojego terytorium. Młode koczują nie dalej niż 200 kilometrów od swojego gniazda.

I przypomnę: Sowę dawniej mieszał gmin z puchaczem razem i opowiadał o tym dziwy. Mówił, że djabeł przybiera postać sowy. Uważano, że sowa jest ptakiem złej doli. A pewien strasznie mądry ksiądz w 1640 roku pisał: sowa nocnem hukaniem swojem zawsze grozi jakiem nieszczęściem znaczy utratę i szkodę, stąd, że osobliwie wronom jaja wypija i psuje…

Mocno bazowałem na: Mikusek R., 2015 Puchacz Bubo bubo, W. Chylarecki P., Sikora A., Cenian Z., Chodkiewicz T (red.), Monitoring Ptaków Lęgowych. Poradnik metodyczny. Wydanie 2. GIOŚ, Warszawa, s. 474 -479.

_CKO5389www

Puchacz i wrona siwa, fot. Cezary Korkosz   www.cezarykorkosz.pl

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij