Ogólne

Cietrzewiowe sprawy

Ciekawe jest życie cietrzewia. Nawet bardzo. Nie tworzą one par (nawet niestałych), samce nie tworzą haremów, nie są liczone w osobnikach „śpiewających” (zresztą, cietrzewie, podobnie jak głuszce, nie śpiewają tylko grają) – istnieje tu zjawisko poligamii. Zamiast tego wszystkiego, niepotrzebnego dla nich balastu, tworzą grupy skoncentrowane wokół tokowisk, których na szczęście ponad 20 lat nie rozpędza ich już ich żaden myśliwy…

Dorosły cietrzew jest ptakiem osiadłym, jedynie młode osobniki po rozpadzie stad rodzinnych, migrują na niewielkie zresztą odległości. W ciągu roku ptaki te poruszają się na odległości 1 -2 kilometrów. Jedynie bardziiej „niespokojne duchy”  przemieszczają się na odległość około 10 kilometrów. Zajmowane przez nie terytorium jest niewielkie i mieści się zazwyczaj w granicach od kilkuset do kilku tysięcy hektarów. W zupełności jednak wystarczają one cietrzewiom do żerowania, tokowania, lęgów, pierzenia i zimowania.

Na tokowiskach bywają różne, pod względem liczności, zgrupowania kogutów. W miejscach dla gatunku bezpiecznych bywa przeciętnie 10 -15 kogutów. Natomiast tam, gdzie populacja cietrzewia spada bywa ich zdecydowanie mniej. Coraz częściej zdarzają się tokowiska z jednym tylko „grającym” samcem.

Odległości pomiędzy poszczególnymi tokowiskami bywają niewielkie, od 200 metrów w górach do kilometra w tajdze. U nas one są niestety większe. Na przykład w dolinie Biebrzy wahały się one od 1,6 do 10,2 kilometra. Natomiast w Kotlinie Orawsko-Nowotarskiej od 1,1 do 4,1 kilometra.

Tokowiska cietrzewia są niezbyt wielkie, zajmują zwykle od kilku do kilkudziesięciu hektarów. Koguty, w zależności od dominacji, starają się zajmować centralne rewiry (zwane też arenami). Wynoszą one zwykle od 170 do 4000 metrów kwadratowych. Wraz ze spadkiem liczby kogutów kurczy się teren tokowiska.

Ptak ten jest terytorialnym jedynie w czasie godów. Powierzchnia dominujących kogutów jest niewielka i mieści się w przedziale od 9 do 120 hektarów. Podczas sezonu lęgowego osobnicy obu płci, zajęci swoimi sprawami, żyją samotnie. Zimę ptaki najczęściej spędzają w jednopłciowych stadach

Największe stado w ostatnich latach widziano w 2008 roku na torfowiskach Orawsko-Nowotarskich. Wynosiło ono aż 54 osobników.. Niestety obecne stada liczą tam zaledwie po kilka ptaków…

Bardzo mocno bazowałem na: Zawadzka D., Zawadzki J., Keller M., Pałucki A., Ciach M., 2015 Cietrzew Lyrurus tetrix, W. Chylarecki P., Sikora A., Cenian Z., Chodkiewicz T (red.), Monitoring Ptaków Lęgowych. Poradnik metodyczny. Wydanie 2. GIOŚ, Warszawa, s. 152 -161.

z1pt0t8TKu1zs0YTarwnbAmvFSQV5Ne9Uv6Ma8iZ

Walka (cietrzewie), fot. Tomasz Olechno

Leave a Reply

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij