Ogólne

Władca nocy i ciemności

Zapewne pamiętamy, że jesienią, uczepione żurawich piór, udają się do Wyraju ludzkie dusze. Nie wszystkie tam jednak pozostaną, te które mają się u nas ponownie wcielić są przenoszone do naszego świata przez lelka. Ci, co wierzą, że dusze przynoszą bociany naiwni są niemniej, niż ci co wierzą w to, że popularne „klekoty” przynoszą dzieci…  

Nie tak dawno wysłuchiwałem długie, monotonne, wręcz… nudnawe „trrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr„. Nie ukrywam, że jestem przy tym dość mocno podekscytowany, bo zdaję sobie sprawę z tego jak blisko jestem szczęścia. Gdzieś tam w mroku lata sobie z otwartą na wszelkie owady paszczą lelek. Najbardziej mityczny ptak, który przyleciał do nas z zarania dziejów świata. Ptak wielkiej mocy, wielkiej tajemnicy, którego bardzo pragnę zobaczyć.

Lelek gniazduje niemalże w całej Polsce. Omija raczej Żuławy i góry, choć w tych drugich zdarza się miewać lęgi nawet powyżej 1000 metrów nad poziomem morza. Jest gatunkiem nielicznym, lokalnie jedynie średnio licznym. Jego populację szacuje się na 6 000 -10 000 par lęgowych.

Lelek preferuje większe lasy z polanami i zrębami. Najchętniej wybiera spośród nich bory mieszane i suche oraz świetliste dąbrowy. Chętnie też zasiedla młodniki sosnowe, wrzosowiska a także… poligony. Młodniki wybiera zwykle nie starsze niż pięcioletnie i nie wyższe niż trzymetrowe. W głębi lasów wymaga otwartych przestrzeni o powierzchni co najmniej 1 hektara i szerokości 50 metrów.

W badanych środowiskach uzyskiwał różne zagęszczenia. W borach ze zrębami wahało się ono w granicach od 0,37 do 1,04 terytorialnych samców na kilometr kwadratowy, na pożarzyskach porośniętych młodym zagajnikiem sosnowym 1,78 -2. Największe zagęszczenia były na poligonach i wynosiły one 3,3 (a w optymalnych miejscach nawet 4,16 -4,72).

Terytorium lelka waha się zwykle w granicach od 3 do 7 hektarów. Stanowiska lęgowe poszczególnych par dzieli zwykle odległość od 200 do 400 metrów. Rozmieszczone one są wzdłuż granicy lasu z wolną przestrzenią polan, zrębów czy pożarzysk.

Lelek, podobnie jak inne niesamowite ptaki (a są nimi z pewnością sokoły czy sowy), nie zaprząta sobie głowy budowaniem gniazda. Samica znosi jaja bezpośrednio na suchym podłożu. Lęgi najczęściej są składane w młodych zagajnikach sosnowych bądź na brzegach starych lasów. Odpowiednie miejsca lęgowe bywają wykorzystywane przez wiele lat.

Lelki są dzielnymi rodzicami. W razie zagrożenia potrafią przenieść jaja w bezpieczne miejsca. Gdy są pisklęta, sposobem ptaków siewkowych udaje kalekę i w ten sposób odwodzi drapieżnika od swoich dzieci. A może, znając aurę lelka, to jest sposób lelkowy, który podpatrzyły siewki?

Bardzo mocno bazowałem na: Grzywaczewski G., Gustaw W., Dombrowski A., 2015 Lelek Caprimulgus europaeus W. Chylarecki P., Sikora A., Cenian Z., Chodkiewicz T (red.), Monitoring Ptaków Lęgowych. Poradnik metodyczny. Wydanie 2. GIOŚ, Warszawa, s. 172 -176.

a8sG914j4tfr7qJqcW30kmO8UpbsUiIdk24n24YS

Lelek, fot. Krzysztof Belik   Krzysztof Belik Fotografia Przyrodnicza 

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij