Ogólne

Raniuszek – wiosna 2016

Długość ciała raniuszka wynosi 14 -16 centymetrów, rozpiętość skrzydeł osiąga 17 -19 centymetrów, a waga 8 -10 gram.

Raniuszek, od kwietnia do czerwca, odbywa zwykle 2 lęgi. Samica składa od 7 do 12 jaj, po 12 -13 dniach inkubacji wykluwają się pisklęta. Raniuszek gniazdo umieszcza na drzewie na bardzo różnej wysokości (od 0,5 do 12 m nad ziemią). Jest ono zamknięte, jajowate z otworem z góry. Budowane jest od 9 do 18 dni. Pisklęta z drugiego lęgu bywają karmione przez rodzeństwo pochodzące z pierwszego. Pary raniuszków gniazdują oddzielnie.

Jest to gatunek częściowo osiadły, a częściowo wędrowny. Przeloty wiosenne odbywają się w kwietniu, a jesienne w październiku.

Raniuszek zamieszkuje bory i lasy wszelkich typów o niezbyt dużym zwarciu, tereny parkowe włącznie z ogrodami, nadrzeczne zarośla. Ptak odżywia się owadami i pająkami.

W Polsce jest na ogół niezbyt licznym gatunkiem. W górach i dzielnicach północnych występuje liczniej niż w regionach centralnych. Chroniony.

Raniuszek przebywa zwykle na drzewach lub w gąszczach gdzie chętnie wspina się i skacze bardzo zwinnie po gałęziach. Lot ma wolny, falisty. Podczas lotu widać wyraźnie jego długi ogon. Po lęgu raniuszki trzymają się w niewielkich stadkach. W czasie wędrówki stadka te są trwałe i przelatują wspólnie setki kilometrów. Przelot raniuszka przybiera czasami rozmiary wielkich inwazji. Żerujące ptaki potrafią się zbliżyć do człowieka na odległość 3 -4 metrów.

AleYrkDeAEovNl3maIwJmuMiIrzNm5tkQeSChDwe

Raniuszek, fot. Kamil Wilkos    www.birdwatching.pl/galerie-autorskie/3292-evilseed 

Leave a Reply

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij