Ogólne

Ptak z miasta

Dość długo mnie trzyma dawno zasłyszana historia o pewnym człowieku i kilku pokoleniach kawek. Opowiadanie to jest według mnie na tyle ciekawe, że warto jest je przypomnieć. Swego czasu kilkunastoletni chłopiec pochylił się na kontuzjowaną kawką. Chciał ją zabrać do domu aby udzielić jej pomocy. To co stało się dalej jest dla mnie wręcz niewyobrażalne. Będące w pobliżu kawki ruszyły z taką gwałtownością na chłopca, że ten nie miał innego wyjścia jak… salwować się ucieczką. Nieświadome intencji niedoszłego obrońcy kontuzjowanych ptaków, kawki zapamiętały go dokładnie, a antypatia do niego przechodziła z… pokolenia na pokolenie. Robiły mu awantury, jak tylko go wypatrzyły w okolicy nawet gdy skończył… 60 lat!

Kawka jest gatunkiem licznym w województwach śląskim i małopolskim, a w województwach zachodniopomorskim i lubuskim nielicznym. W pozostałej części kraju jest średnio liczna. Podobnie jak z poprzednim gatunkiem zagęszczenia kawek w średnich i dużych miast są największe.

Łatwo można zauważyć, że kawka należy do gatunków synantropijnych. Centra handlowe, obszary przemysłowe, czy ciągi komunikacyjne są ulubionymi miejscami występowania gatunku. Występuje, ale znacznie rzadziej, na terenach wiejskich. Jeszcze rzadziej występuje w krajobrazie rolniczym z polami, łąkami i pastwiskami oraz z luźno położonymi gospodarstwami. Nieobecna jest wewnątrz większych kompleksów leśnych.

Rozmieszczenie kawek jest różnorodne nie tylko pod względem geograficznym. Liczna jest w miastach, średnio liczna na terenach wiejskich, a nieliczna na terenach leśnych. Przeciętne zagęszczenie kawki w kraju wynosi 0,77 pary na kilometr kwadratowy. W miastach kawka może, w odpowiednich warunkach, osiągać zagęszczenia do kilkudziesięciu par na kilometr kwadratowy. Populacja w Polsce oscyluje w granicach 210 000 -270 000 par. Kawka w Europie zalicza umiarkowany spadek liczebności, podczas gdy w Polsce jest trend stabilny.

Populację kawki niekoniecznie na obecną chwilę ogranicza fakt, że jest gatunkiem synantropijnym. Remonty budynków i ich termoizolacje mogą jednak doprowadzić do zmniejszenia miejsc lęgowych. Zapobiec temu mogą rozwieszane skrzynki lęgowe. Odpowiednie gospodarowanie trawnikami,jak i składowanie odpadków żywnościowych ma spory wpływ na odpowiednią bazę pokarmową kawki.

Bardzo mocno bazowałem na: Kuczyński L., Chylarecki P., 2012. „Atlas pospolitych ptaków lęgowych Polski. Rozmieszczenie, wybiórczość środowiskowa, trendy.” GIOŚ, Warszawa

Jakby nie spojrzeć, to jawi nam się kawka jako ptak przede wszystkim z miasta.

I to dziś o kawkach byłoby na tyle. No bo nie nie ma sensu po raz kolejny pisać o tym, że są one sobie wierne. I to, że zanim założą stały związek przechodzą okres „narzeczeństwa”. Tak samo jak to, że dr Kruszewicz opowiadał, że kawki, które straciły lęg usiłowały dokarmiać sieroty w Ptasim Azylu.

lJxBclfpSBnWpkdgxz4wMGSstLa2cf0ejWuf2M81_1

Kawka, fot. Marcin Łukawski   www.marcinlukawski.pl 

Leave a Reply

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij