Ptaki sezonu

Pustułka – jesień 2015

Pustułka (Falco tinnunculus) osiąga następujące rozmiary: długość ciała 33 -36 centymetrów, rozpiętość skrzydeł 70 -77 centymetrów, waga 135 -280 gram.

Odbywa 1 lęg w roku. Od kwietnia do lipca samica składa zwykle od 4 do 6 jaj. Inkubacja trwa zwykle około 29 dni. Na gniazdo zajmuje stare gniazda wron lub gawronów, obszerne dziuple, szczeliny w skałach lub murach, wieże kościelne a nawet otwory wentylacyjne. Przez wiele lat zawraca do tego samego gniazda.

Pustułka jest u nas gatunkiem lęgowym. Przylatuje do nas w marcu, odlatuje w październiku. Na zachodzie kraju część osobników regularnie zimuje.

Pustułka zamieszkuje skraje lasów, zadrzewienia śródpolne, i coraz częściej miasta o wysokiej zabudowie a także góry.

Poluje nad zagospodarowanymi, otwartymi terenami. Żywi się drobnymi kręgowcami chwytanymi na ziemi. Chrząszcze i szarańczaki łowi na piechotę. 60 -80% jej pokarmu to myszy. Dzienna porcja zjadana przez pustułkę wynosi 40 -50 g.

W Polsce pustułka jest nielicznym, lokalnie średnio licznym gatunkiem lęgowym. Jej populacja  oscyluje w granicach 4 000 -7 000 par. Chroniona.

Pustułka potrafi zawisać na dłużej w locie trzepoczącym. Poza sezonem lęgowym żyje samotnie. Jest, jak na ptaka szponiastego, mało płochliwa.

b40GmqwCqZtLsbXliOn8WtYAKvzjrjShmHEqPeTk1

Pustułka, fot. Robert Denst   www.birdwatching.pl/galerie-autorskie/3122-lisu 

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij