Ogólne

Najpiękniejsza, bez dwóch zdań

Kraska jest jednym z najpiękniejszych ptaków krajowych, z daleka widziana przedstawia się bardzo ozdobnie, a mianowicie w locie, gdy świetne barwy podskrzydłowe w całym blasku się rozwiną” – zachwycał się się nad tym gatunkiem w „Ptakach krajowych” Władysław Taczanowski. Nam nie pozostaje nic innego jak żałować, że piękno to akurat nam gaśnie. A Mateusz Cygański, choć analfabeta, tak o niej w swoim „Myślistwie Ptaszem” napisał:

Od krasy Kraską ten ptak jest nazwany
Bo pięknymi pióry jest umalowany

Kraska przebywa na skrajach drzewostanów w pobliżu otwartych przestrzeni i w niewielkich grupach starych drzew, jak i na łęgach w dolinach rzek. Gniazdo zakłada w dziupli najczęściej po dzięciole czarnym, lub zielonym, czasem w budkach lęgowych. Gniazduje pojedynczymi parami lub kolonijnie.

Przez cały czas trzyma się głównie w brzegach lasów liściowych, zawierających dziurawe starodrzewia, szczególnie zaś lubi gaje brzozowe położone nad łąkami, albo łączkami i półkami poprzegradzane. Osiedla się także i w borach głębokich, lecz tylko w takich miejscach, gdzie stare sosny, dęby lub buki są rzadkie, albo też panują nad nizkimi drzewami.

Gnieździ się w obszernych dziuplach sosen, dębów, buków i topoli nadwiślańskich, rzadziej w innych drzewach, najczęściej w połowie wysokości drzewa, rzadziej w wysokich gałęziach lub nizko przy ziemi.

Przylatuje w końcu kwietnia i na początku maja, odlatuje pod koniec sierpnia i na początku września. W Polsce zostały się skrajnie nieliczne stanowiska tego gatunku. Tempo zanikania jest bardzo szybkie: 1980 rok – 1 000 par lęgowych, 1985 r. – 500 -600 par, 1990 r. – 370 par, 1997 r. – 150 par, 1998 r. – 120 par, 2004 r. – 100 par, 2005 r. – 80 par, 2009 r. – 60 par. Zdobycz chwyta na ziemi. Żywi się dużymi owadami, czasem drobnymi kręgowcami. Jesienią zjada niewielkie ilości owoców.

U nas wszędzie dosyć pospolita; przylatuje w końcu Kwietnia, a do połowy Maja wszystkie są na miejscu, do końca Sierpnia w większej liczbie odlatuje, tak, że w początku Września rzadko już się spotyka indywidua pojedyńcze.

W żniwa pod koniec pobytu wynoszą się w pola, i przesiadują po kopach zbożowych skąd poszło fałszywe mniemanie, jakoby ziarno jadły, gdy rzeczywiście żywią się samemi tylko zwierzęcemi pokarmami, a żadnych roślinnych nie tykają. Główne ich pożywienie stanowią większe gatunki owadów, jakoto: koniki polne, szarańcze, chrabąszcze, szczypawki i wielkie gąsienice motylów nocnych, których inne ptaki nie jadają jak Phalaena monach, quadra itp., przez co wielkie oddają usługi rolnictwu i gospodarstwu leślnemu. Na żywność upatrzoną na ziemi lub gałęzi pada kraska bezpośrednio i uchwyciwszy ją, natychmiast na drzewo wraca.

Kraska przesiaduje wyprostowana na drzewach. Poza sezonem lęgowym żyje samotnie. Dystans ucieczki wynosi kilkadziesiąt metrów. Bardzo ciekawie o zachowaniach kraski pisał Taczanowski:

Przesiaduje głównie po sękach i suchych grubych gałęziach; z gałęzi na gałęź nie przeskakuje lecz przelatuje. Lot kraski jest powolny lecz bardzo lekki i zwrotny. Ostrożna. Bardzo krzykliwa, wrzeszczy po całych dniach przeraźliwie, głosami chrapliwemi, dosyć podobnemi do kruczych, co zapewne wpłynęło na upatrzenie w nich do podobieństwa do ptaków tej familii. Prócz tego wydaje pewien rodzaj mocnego kląskania. Ptaki drapieżne zapalczywie goni i krzykiem odstrasza.

A ja, patrząc na świetnie ujętą przez Mateusza Matysiaka kraskę, przyznaję, że jest ona dla mnie spośród wszystkich naszych ptaków najpiękniejszą. Bez dwóch zdań!

Źródło cytatów: Taczanowski W. 2012 (reprint) „Ptaki krajowe” Lubelskie Towarzystwo Ornitologiczne

vXiKLbgz06qCcdnGeUGE7O7xolLah89TnP5p9oxK

Kraska, fot. Mateusz Matysiak   www.mateuszmatysiak.pl 

Leave a Reply

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij