Ogólne

Dowód szczególnej zapalczywości

W wędrówkach po „Ptakach krajowych” z Władysławem Tacznowskim doszedłem dziś do puszczyka. Zawsze o tej sowie miałem dobre zdanie, lecz po przypomnieniu sobie o „szczególnej zapalczywości„, czyli odwadze z jaką ptak potrafi bronić swoje pisklęta, nabrałem do niego jeszcze większego szacunku.

Puszczyk jest mieszkańcem obrzeży lasów, większych starych parków, osiedla się również w sąsiedztwie siedzib ludzkich, często wnikając nawet do większych miast. Gniazda zakłada w przestronnych dziuplach na różnych wysokościach, na strychach, w wieżach kościołów, niekiedy w starych gniazdach wron i drapieżników. Dorosłe ptaki są agresywne w pobliżu gniazda. Pary gniazdują oddzielnie.

Znajduje się we wszystkich lasach, w sadach, w opuszczonych murach, w miastach i w budynkach gospodarskich. Niektóre przenoszą się na zimę z lasów do budynków, ale nie zmieniają okolicy, i nigdy dalszych podróży nie odbywają.

Gnieździ się po rozmaitych obszernych dziurach, jakoto: w barciach, dziuplach, strzechach, po wieżach, w szczelinach starych murów i skał, lub niekiedy w opuszczonych gniazdach wron i dziennych drapieżnych, umieszczonych w mocno zasłonionem miejscu. W każdem razie nie urządza żadnego własnego posłania, niesie 4 lub 5 jaj, które samica wysiaduje, a samiec trudni się dostarczaniem żywności.(…) Niekiedy daje nawet dowody szczególnej zapalczywości, jak tego sam byłem naocznym świadkiem: gdy do dziupla w którem były sowięta dosyć już podrośnięte, wlazł po drabinie kozak, i sięgnął po nie ręką, niespodzianie zjawiła się sowa i tak nagle natarła na napastnika, że mu pazurami mocno kark podrapała.”

W Polsce puszczyk występuje średnio licznie i jest najczęściej spotykaną sową. Jest gatunkiem osiadłym. Jego pożywienie składa się głównie z gryzoni: myszy i norników, w miastach – ze szczurów, poza tym z owadów i z ptaków, spośród których około 1/3 to wróble. Poluje z zasiadki, lub w locie. Jest aktywny nocą. Jak wszystkie sowy potrafi dokładnie zlokalizować zdobycz za pomocą słuchu nawet z odległości 100 m, przy czym doskonale manewruje między drzewami w słabym świetle gwiazd.

Główne jej pożywienie stanowią myszy, szczury i inne drobne ssące, które łowi w budynkach, po lasach i wszelkich zaroślach, wybiera także niemało drobnych ptaków z nocnych kryjówek, a nie zdarzyło mi się nigdy widzieć, aby napastowała większe ptaki, jak np. kuropatwy lub gołębie; co stwierdzać zdaje się ta okoliczność, że często w gołębnikach przesiadując nie tyka swojskich gołębi.

W ciągu dnia pozostaje ukryty w dziuplach lub siedzi na konarach w pobliżu pnia. Lot powolny, lecz jest bardzo zręczny, zwłaszcza gdy atakuje ofiarę. Żyje w parach przez cały rok. 

We dnie słabo widzi, przepędza więc je ukryta w miejscach zacienionych, jako to: między gęstemi gałęziami, w strzechach, w dziurach starych murów, w obszernych dziuplach i w pustych barciach. Dobrowolnie wśród dnia kryjówek tych nie opuszcza, a wystraszona siada w bliskości i człowieka bardzo blizko dopuszcza. O zmierzchu wylatuje na łowy. Lata bardzo cicho, lekko i powolnie, lecz pracowicie. Głosy wydaje rozmaite: wieczorem po wylocie z ukrycia odzywa się głosem przeciągłym do śmiechu ludzkiego podobnym, lub też zgłoski ku-wik, ku-wik, ku-wik… kilka razy szybko powtórzone naśladującym. Z wiosny wabią się po całych nocach donośnem przeciągłem hukaniem, a od czasu do czasu odzywają się wyżej wymienionemi głosami, które i w jesieni powtarzają; przez lato i zimę są więcej milczące. Łatwo te głosy naśladować, ale trudno sowę zwabić, gdyż nie chce na to przylatywać. Zabobonne pospólstwo różne znaczenie tym głosom przypisuje; jedni uważają je za śmiechy złych duchów, inni, wiedzący że od sowy pochodzą, poczytują je za przepowiednie śmierci lub narodzenia.

Myślę, że po tej lekturze nikogo nie zdziwi fakt iż o puszczyku, po bocianie białym i jerzyku, na blogu piszę najczęściej.

 mPRXVgZHsmAgO9uShvdBOrxCwz2LOqi8U9BwKpVK

Puszczyk, fot. Dorota Makulec   www.dorotamakulec.pl 

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij