Ogólne

Apetyt na sóweczkę

Ostatnio, gdy jestem w lesie, pogwizduję. „Fiu”, robię kilkanaście sekund przerwy i znowu „fiu”. Pewnie gdyby ktoś szedł za mną to by pomyślał, że zapomniałem melodię. Nic z tego. Pogwizdując daję sobie szansę na spotkanie z najmniejszą sową Europy. Być może robię to bez przekonania i dlatego, jak dotąd, żadnej sóweczki nie widziałem?

Występująca do niedawna jedynie w górach oraz w północno-wschodnich puszczach sóweczka jest w silnej ekspansji. Liczebność par, szacująca na 300 -400, jest dawno nieaktualna. „Nadliczbowe” sóweczki coraz lepiej dostosowują się do różnych środowisk i mogą nas zaskoczyć tyk, że zamieszkują las rosnący niedaleko nas, któremu do Puszczy Białowieskiej jest naprawdę daleko.

W poszukiwaniach sóweczki wspomagam się książeczką Romualda Mikuska „Ochrona strefowa ptaków”. O poszukiwanej przeze mnie sowia Romek napisał:

Biotop lęgowy. Lasy iglaste i mieszane, rzadziej liściaste (grądy) ze świerkiem w domieszce lub w podroście, o zróżnicowanej strukturze przestrzennej (zręby, młodniki, cieki, wykroty, martwe drzewa itd.).

Biotop łowiecki. Samce polują z dala od gniazda, samice w pobliżu. Pokarm zdobywa w różnych środowiskach kierując się obfitością małych ssaków.

Zimowanie. W sąsiedztwie terytorium lub odbywa krótkie wędrówki. Samice wędrują na większe odległości. Populacje północne silniej wędrowne.

Toki. Toki połączone z pierwszymi wizytami w dziupli lęgowej w II lub III, zależnie od panujących warunków. Intensywniej na przełomie III/IV.

Gniazdo. Dziupla dzięcioła dużego średnicy 4,5 -5,5 cm, rzadziej innych dzięciołów. Drzewa z dziuplą często z widocznymi śladami osłabienia lub suche. Zajmuje też budki lęgowe.

Lęg. 4 -6 (3 -7) jaj samica składa na przełomie IV/V. Wysiaduje przez 28 dni. Klucie po 28 dniach. Samiec karmi rodzinę, samica dołącza do niego po ok. 10 dniach od wyklucia piskląt. Po ok. 4 tyg. młode wylatują z dziupli by do niej nie wrócić. Rodzina przemieszcza się na odległość kilkuset metrów w rejon łowiecki samca i rozpada się po kolejnym miesiącu.

Zachowanie przy gnieździe. Gatunek o dziennej aktywności, mało płochliwy, nieukrytemu człowiekowi pozwala obserwować się z kilkunastu metrów. Samica regularnie czyści dziuplę z resztek ofiar, wypluwek (25×10 mm) i kału młodych. Nieczystości wyrzuca bezpośrednio pod dziuplę, część wynosi dalej. W pobliżu drzewo lub kilka drzew odpoczynkowych. Spiżarnie zwykle nie dalej jak 50 m od drzewa lęgowego. Ofiary często spadają na ziemię (duża część dekapitowanych).

Strefa. Całoroczna w promieniu 50 od drzewa lęgowego. Powinna obejmować drzewo z dziuplą, złomy, suche drzewa stojące. Jeśli na granicy strefy przebiega droga, nie ma potrzeby jej zamykania, ale wskazane jest ograniczenie ruchu. W sytuacjach trudnych do ustalenia, większa część strefy powinna dotyczyć obszaru położonego przed światłem dziupli.

PS. Tytułu proszę nie brać dosłownie. Jakkolwiek sóweczki bywają w menu krogulców, to jednak ja pragnę jedynie nasycić sóweczką swoje oczy.


Sóweczka, fot. Jacek Zięba    www.obrazynatury.art.pl 

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij