Ptaki sezonu

Puszczyk mszarny – wiosna 2014

Puszczyk mszarny, jakkolwiek ma spore rozmiary (63 -70 centymetrów długości ciała i 1,35 -1,5 metra rozpiętości skrzydeł), to nie ma zbyt wielkiej masy ciała; wynosi ona 0,8 -1,6 kilograma.

W kwietniu samica składa od 3 do 5 jaj. Za gniazdo służą szczyty złamanych pni drzew, stare gniazda ptaków szponiastych, czasem jaja składane są na ziemi. W pobliżu miejsca lęgowego dorosłe ptaki są niezwykle agresywne, potrafią rzucić się nawet na człowieka!

Do niedawna był to gatunek u nas sporadycznie zalatujący. Od 2010 roku jest już skrajnie nielicznym lęgowo. Lęgi odbywa na wschodnich rubieżach województwa lubelskiego (przede wszystkim w Lasach Sobiborskich). W innych regionach kraju jest w dalszym ciągu wielką rzadkością.

Ptak ten najlepiej się czuje w bagiennych borach.

Puszczyk mszarny dość często poluje przy świetle dziennym. Zwykle łowi drobne gryzonie, takie jak norniki i myszy. Potrafi jednak upolować ptaki wielkości krzyżówki, a nawet i cietrzewia.

Nie ukrywam, że jest to gatunek, spośród naszej lęgowej awifauny, najbardziej przeze mnie pożądany. Bardzo chciałbym kiedyś takiego zobaczyć na wolności.


Puszczyk mszarny, fot. Maciek Kowalski   maciejkowalski-birds.blogpot.com

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij