Ptaki sezonu

Sokół wędrowny – zima 2013/14

Sokół wędrowny (Falco peregrynus) osiąga następujące wymiary: długość ciała 39 -49 cm, rozpiętość skrzydeł 95 -115 cm, waga 0,6 -1,25 kg. Samica jest większa od samca.

Sokół ten odbywa jeden lęg w roku. W marcu bądź w kwietniu samica składa od 2 do 5 jaj a czas inkubacji wynosi 30 dni. Sokół wędrowny najczęściej obecnie w Polsce gniazduje na murze, mamy też kilka stanowisk lęgowych na skałach. Od 2012 roku doczekaliśmy w Polsce się lęgu w starym gnieździe ptaka szponiastego. Miejsca gniazdowania ma stałe. Gniazduje pojedynczymi parami.

Dorosłe sokoły wędrowne w Polsce są osiadłe (czyli kolejna nie do końca trafiona nazwa). Młode odlatują we wrześniu i październiku, wracają w marcu i kwietniu.

Ptak ten zamieszkuje w górach skały powyżej górnej granicy lasu, spotykany jest również w dużych miastach. Po latach nieobecności, dzięki staraniom wielu ludzi, wraca do lasów. Zimę spędza często nad wodą.

Sokół wędrowny żywi się średniej wielkości ptakami takimi jak wrony, gawrony, gołębie czy czajki. Na zdobycz uderza tylko w powietrzu: najpierw błyskawicznie atakuje (z prędkością przekraczającą 300 kilometrów na godzinę!) uderzeniem piersią i szponami. Zabijając ofiarę lub co najmniej oszałamiając, rozpędzony leci dalej, następnie zawraca i jeszcze w powietrzu chwyta ją szponami. Z ziemi bierze zdobycz sporadycznie.

Jest gatunkiem skrajnie zagrożonym. W Polsce jego populacja jest w dalszym ciągu na skraju zaniku (kilkanaście par lęgowych – 5 500 -6 000 per w Europie). W dalszym ciągu prowadzi się próby reintrodukcji gatunku. Jest ściśle chroniony. Chronione są też jego stanowiska lęgowe (w promieniu 500 m od gniazda).

Sokół wędrowny lata na dużych wysokościach, na przemian szybko uderzając skrzydłami i lotem ślizgowym. Ptak atakujący ofiarę gwałtownie przyśpiesza lot i pikuje ku zdobyczy. Potrafi także krążyć i zawisać w powietrzu. Czatuje w miejscach zapewniających mu duże pole widzenia.

Sokół wędrowny, fotografia i opis pod nią: Michał Kucharski   www.birdwatching.pl

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij