Ogólne

Puszczyk: miejsca dziennego spoczynku, pokarm i polowanie

Jakoś tak dyskretnie „Plamka mazurka” znalazła się na www.gazeta.pl. Cieszę się, że wybrane fragmenty o puszczyku z „Metod badań i ochrony sów” trafiły do większej ilości osób. Myślę, że dzisiejsze fragmenty okażą się nie mniej ciekawe.

Miejsca dziennego spoczynku:

W ciągu dnia zwykle przesiaduje u wylotu dziupli, niekoniecznie lęgowej, sadowiąc się na gałęzi przy pniu, kryjąc się wśród listowia gęstych koron drzew, w gęstych świerkach, daglezjach, drzewiastych tujach czy wysokich modrzewiach. Sowy gniazdujące w budynkach chętnie okupują drzewa rosnące w pobliżu okna wlotowego do budynku, okna strychów, belki nośne i krokwie pod okapem dachu, zaś wewnątrz budynków belki przy ścianie lub nisze murów. Wieczorem po wylocie z kryjówki, przysiaduje na szczycie dachu, anteny, kominie lub innych wyniosłych punktach. Zimą i wczesną wiosną można puszczyka obserwować wygrzewającego się przy kominie”.

Pokarm:

Choć puszczyk jest bardzo plastyczny pod względem wyboru pokarmu, być może nieprzypadkowo jego zasięg geograficzny jest bardzo podobny do zasięgu myszy leśnej. Pokarm jest bardzo zróżnicowany, a w skład diety wchodzą gatunki zwierząt najbardziej dostępne w danej chwili, np. podczas sezonowej czy lokalnej obfitości: żaby, chrząszcze, krety czy szczury. Chwyta ofiary, których waga nie przekracza 1 kg, zwykle jednak o wadze 10 -50 g. Największe zanotowane ofiary to łyska, grzywacz, bażant, krogulec, królik. W diecie dominują ssaki, w naszych szerokościach geograficznych, głównie mysz leśna i nornica ruda. W górach i na pd. Europy częste w pokarmie są pilchowate z dominującą popielicą. Ptaki stanowią zazwyczaj mniej  niż 20% pokarmu, mogą jednak dominować wyjątkowo w okresach małej liczebności gryzoni (zamiany sezonowe i roczne). Są one też liczniej odławiane przez puszczyki z populacji miejskich, a frekwencja ptaków w diecie wzrasta w miarę zbliżania się do centrum miasta. Alternatywnym pokarmem w okresie niedoboru gryzoni mogą stać się też żaby i ryjówki. Nie gardzi mniejszymi gatunkami sów, jak uszatką czy włochatką, na które być może poluje nieprzypadkowo. W pokarmie stwierdza się nierzadko owady, głównie chrząszcze a nawet nietoperze, ryby, raki, pająki, dżdżownice. Pożywia się też padliną.”

Polowanie: Typowy nocny drapieżnik, chociaż szczególnie w okresie karmienia młodych polowania w dzień nie należą do rzadkości. Puszczyki leśne chwytają ofiary wyłącznie w obrębie terytorium, choć np. na większym zrębie czy polanie śródleśnej można obserwować polujące obok siebie ptaki z przylegających do nich terytoriów. Z tego zapewne powodu terytoria w lasach o większej liczbie otwartych przestrzeni są mniejsze (większe zagęszczenia). Ptaki z populacji miejskich polują w różnych typach mozaikowego krajobrazu, z tendencją do polowania w obrębie przestrzeni otwartej. Poluje z zasiadki i z lotu patrolowego. Pierwszą z metod preferuje w zwartych lasach, chętnie wykorzystując w tym celu śródleśne polany lub poręby. Druga z nich dominuje na rozległych przestrzeniach otwartych, gdzie przemieszcza się wolno, lecąc 2 -3 m nad ziemią. Po zlokalizowaniu ofiary spada na nią niespodziewanie. Obserwowano też puszczyki poszukujące ptaków (piskląt?) w koronach drzew, aktywnie ścigające zdobycz na piechotę oraz rozgrzebujące ziemię.”

Autorzy opracowania z którego pochodzą fragmenty: Bożena Gramsz, Robert Kościów i Grzegorz Żegliński; red. Romuald Mikusek.


Puszczyk, fot. Jacek Zięba;   www.obrazynatury.pl

Leave a Reply

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij