Ptaki sezonu

Puszczyk – jesień 2013

Puszczyk (Stix aluco) osiąga następujące wymiary: długość ciała 38 -43 cm, rozpiętość skrzydeł 93 -102 cm, waga 420 -650 g.

Odbywa 1 lęg rocznie. Od lutego do kwietnia samica składa zwykle 2 -5 jaj, które są następnie inkubowane przez 28 -29 dni. Gniazda zakłada w przestronnych dziuplach na różnych wysokościach, na strychach, w wieżach kościołów, niekiedy w starych gniazdach wron i drapieżników. Dorosłe ptaki są agresywne w pobliżu gniazda. Pary gniazdują oddzielnie.

Puszczyk jest gatunkiem osiadłym.

Jest mieszkańcem obrzeży lasów, większych starych parków, osiedla się również w sąsiedztwie siedzib ludzkich, często wnikając nawet do większych miast.

Jak na sowę przystało prowadzi nocny tryb życia. Jak wszystkie sowy potrafi doskonale zlokalizować zdobycz za pomocą słuchu, nawet z odległości 100 metrów. Poluje z zasiadki, lub w locie W pogoni za ofiarą bardzo dobrze manewruje między drzewami w słabym świetle gwiazd. Jego pożywienie składa się głównie z gryzoni: myszy i norników, w miastach – ze szczurów, poza tym z owadów i z ptaków, spośród których około 1/3 to wróble.

Puszczyk występuje w Polsce średnio licznie i jest najczęściej spotykaną sową. Jak każda sowa, jest gatunkiem chronionym.

W ciągu dnia pozostaje ukryty w dziuplach lub siedzi na konarach w pobliżu pnia. Lata powoli lecz jest bardzo zręczny, zwłaszcza gdy atakuje ofiarę. Żyje w parach przez cały rok.

Tak też powinienem rozpocząć przedtsawienie gatunku. Jednak „Pomoc” Janka Rapczyńskiego tak mnie urzekła, że postanowiłem nieco zmienić kolejność. W ramach małej rekompensaty zapraszam na wysłuchanie głosów samicy i samca.


Puszczyk, fot. Cezary Korkosz   www.cezarykorkosz.pl

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij