Ptaki sezonu

Lelek – lato 2013

Lelek nie należy do dużych ptaków. Jego długość ciała wynosi 25 -28 cm, rozpiętość skrzydeł 54 -58 cm. Ptak waży 70 -90 g.

Ptak ten składa dwa jaja wprost na ziemi. Niepokojony, niekiedy przenosi je o kilka metrów od miejsca złożenia. Po 17 -18 dniach inkubacji lęgną się pisklęta. Po wychowaniu piskląt niekiedy para przystępuje do drugiego lęgu. Lelki rozmnażają się od maja do lipca. Pary gniazdują oddzielnie.

Lelek jest w Polsce gatunkiem lęgowym. Przylatuje do nas w kwietniu i maju, odlatuje w sierpniu i wrześniu. Jego zimowiska znajdują się w środkowej i południowej Afryce.

Preferuje wrzosowiska oraz suche bory sosnowe rosnące w pobliżu polan, łąk i pól.

Lelek, podobnie jak spokrewnione z nim sowy, jest aktywny w nocy. Żywi się dużymi owadami, głównie ćmami i chrząszczami.

W Polsce należy do gatunków nielicznych. Lokalnie bywa średnio liczny. Jest chroniony.

Trudno jest zobaczyć lelka, gdyż w ciągu dnia odpoczywa siedząc na ziemi z ciałem ściśle do niej przylegającym. Jego upierzenie doskonale wtapia go w otoczenie. Może także odpoczywać w podobny sposób na gałęzi drzewa. Lata bardzo szybko i nisko nad ziemią, robi gwałtowne zwroty w pogoni za owadami.

Lelek, fot. Marcin Łukawski   www.marcinlukawski.com

Leave a Reply

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij