Ptaki sezonu

Sóweczka – wiosna 2013

Sóweczka (Glaucidium passerinum) jest naszą najmniejszą sową. Jej ciało osiąga 16 -18 centymetrów długości, rozpiętość skrzydeł 33 -38 centymetrów, waga oscyluje w granicach 53 -80 gram. Czyli jest nieco mniejsza od dobrze znanego nam… szpaka.

Gniazdo zakłada w wysoko położonych dziuplach po dzięciołach dużym i średnim. Na przełomie kwietnia i maja samica składa zwykle 3 -7 jaj; inkubacja trwa 27 dni. Pary gniazdują oddzielnie.

Sóweczka jest gatunkiem osiadłym, nie podejmuje wędrówek.

Sóweczka dobrze się czuje w starodrzewiach, zwykle w głębi lasu, częściej liściastych i mieszanych z wilgotniejszymi partiami.

Aktywna jest w ciągu dnia i o zmierzchu. Żywi się głównie drobnymi, leśnymi ptakami, gryzoniami i owadami. Magazynuje w dziuplach zapasy pokarmu.

Sóweczka w Polsce jest bardzo nielicznym gatunkiem lęgowym. Populację jej szacuje się na 400 -500 par. Najczęściej bywa spotykana w górach i na wschód od Wisły. Należy do gatunków ściśle chronionych

Lata szybko. Po szybkich uderzeniach skrzydłami następuje lot „rakietowy” ze skrzydłami przylegającymi do ciała. Kiedy nie jest aktywna, przesiaduje ukryty w dziuplach drzew. Zaniepokojona charakterystycznie kiwa ogonem. Poza sezonem lęgowym żyje samotnie, czasem w parach.

Sóweczka, fot. Karol Zub   karolzub’s gallery

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij