Ogólne

Debreczyn ponownie wzięty

Drugi rok z rzędu bardzo duża ilość węgierskich uszatek za miejsce zimowania obrała sobie Debreczyn. Ba, mało tego, część tych dotąd leśnych sów zapewne zostanie w mieście i tu, po znalezieniu odpowiedniego gniazda, odbędą swoje lęgi.

Hałas samochodów, gwar tłumu jak i niebezpieczeństwo kotów zapewne nie są sprzymierzeńcami tych ptaków. Z drugiej strony miasta, wraz z ich gryzoniami, stały się swoistym rogiem obfitości.

Podobne zachowania wykazują również nasze uszatki. Nieraz tworzą spore stada (20 -30 osobników), które czasem widywane bywają w parkach, ogrodach oraz na cmentarzach. Pożądanym elementem w miejscu ich wypoczynku są wysokie świerki.

Miejsca takie zwykle utrzymywane są, dla zachowania spokoju ptaków, w tajemnicy. Czasem jednak stanowią spore „sensacje” dziennikarskie.

Uszatka jest nielicznym gatunkiem lęgowym. Jej populacja utrzymuje się w granicach 7 -11 tys. par lęgowych. Jest drugą co do liczebności sową w Polsce.


Uszatka, fot. Cezary Korkosz   www.cezarykorkosz.pl

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki. Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do polityki cookies tej strony: https://plamkamazurka.pl/polityka-cookies/. Znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij