Ptaki sezonu

Krogulec – zima 2009/10

W grudniu wymyśliłem, że można byłoby wybierać ptaka – reprezentanta danej pory roku. I tak, na dobry początek, rzuciłem na „pożarcie” krogulca, małego, ale nie pozbawionego uroku ptaka szponiastego. Pomysł zdawał się chwytać, więc zapowiedziała się nowa zabawa.

Aby ułatwić wybory następnych ptaków stworzyłem nową kategorię: „Ptak sezonu”. Umieszczone w niej ptaki nie będą mogły ubiegać się o ponowny wybór.

Krogulec jest niewielkim ptakiem szponiastym z rodziny jastrzębiowatych. Samiec jest znacznie mniejszy od samicy, osiąga następujące wymiary: 29 – 33 cm, rozpiętość skrzydeł: 59 – 64 cm, waga 130 – 180 gram. Wymiary samicy są następujące: długość ciała 35 – 40 cm, rozpiętość skrzydeł 71 – 80 cm, waga 240 – 290 gram.

Ptaki te odbywają rocznie jeden lęg. Zwykle w maju, bądź czerwcu samica składa od 4 do 6 jaj – inkubacja trwa od 32 do 34 dni. Gniazdo zakładane jest zwykle na młodych (20 – 50-letnich) drzewostanach iglastych – najczęściej na świerku i jodle. Co roku para buduje nowe gniazdo, co zajmuje ptakom około miesiąca. Buduje je przy pniu, dobrze ukryte przy koronie drzewa na wysokości od 3 do 9 metrów.

Dorosłe krogulce w Polsce są osiadłe, poza sezonem lęgowym koczują w pobliżu miejsc lęgowych. Młode odbywają wędrówki.

Zasiedla skraje lasów, a nawet niewielkie śródpolne laski czy skupiska krzewów.

Z racji wielkości samiec chwyta ptaki wielkości wróbla (między innymi słynnego tu mazurka). Samica poluje na ptaki rozmiarów drozdów (potrafi upolować większego od siebie grzywacza!). Znacznie rzadziej krogulec chwyta inne małe kręgowce czy duże bezkręgowce. Rewir łowiecki pary wynosi od 6 do 10 kilometrów kwadratowych. Krogulec na ofiarę uderza znienacka, atakując zza drzew, krzewów, płotów, lub innych osłon.

Krogulec jest nielicznym gatunkiem lęgowym (1 300 – 2 700 par), którego populacja powoli wzrasta. Jest, jak każdy ptak szponiasty, chroniony.

Krogulca możemy zobaczyć jak czatuje na pojedynczych drzewach na polach, lub na obrzeżach lasów. Stosunkowo często widuje się go na otwartej przestrzeni. Poza sezonem lęgowym ptaka tego znacznie szybciej wypatrzymy w miejskich parkach niż w lasach. Zwykle lata nisko zręcznie manewrując między przeszkodami. Poza sezonem lęgowym zwykle prowadzi samotny tryb życia.

Samiec: zdjęcie Marcina Perkowskiego   www.ptaki.fotolog.pl

Samica: zdjęcie Marcina Perkowskiego   www.ptaki.fotolog.pl

Przyznaję, że gdybym tak miał prowadzić bloga, to już dawno bym owe pisanie odpuścił.

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies.
Dowiedz się więcej...

Celem zapewnienia najlepszej możliwej jakości przeglądania Strona korzysta z pilków cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kontynuowanie przeglądania strony jak i klikniecie przycisku ZGADZAM SIĘ na banerze oznacza wyrażenie zgody na powyższe.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do Polityki Cookies tej strony (znajdziesz tam także możliwość zmiany ustawień cookies) oraz na http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zamknij